Sons Sjednocená organizace
nevidomých a slabozrakých
ČR z.s.
oblastní odbočka
Třinec
O nás Klubová setkání Plán akcíInformátor Fotogalerie Info Domácí rádce Odkazy

Domácí rádce

Ocet v domácnosti a různé koření 

Dozvěděli jsme se o široké škále použití octu v domácnosti, uvedu několik příkladů: nalijeme-li ocet do misky a dáme do otevřeného okna, nebudou nám lítat dovnitř mouchy.  Umyjeme-li okna vodou, do které jsme přidali ocet, také nám na okna nebudou sedat mouchy. Při mytí nádobí nahradí ocet  mycí prostředek „jar“. Ocet rovněž můžeme použít na vymazání pánve, nahradí olej, palačinky se nepřilepí.  To je pár příkladů využití octu.

Seznámila nás s různými druhy koření, opět pár příkladů: Barbeque - koření na rožnění masa, i když maso nebudeme dělat na otevřeném ohni, bude mít stejnou vůni. Giros, opět koření na opékání masa, mišutka - mletá kukuřice, můžeme ji použít na obalování řízků, nebo pro zahuštění polévek, nebo uvařit kaši. Vajahit - dá se použít místo vajíček do pečení, neobsahuje cholesterol. Dáme-li do smažených vajíček instantní houbovou polévku, budeme mít dojem, že jsou tam skutečné houby. Mnozí z nás si koupili přípravek na „změkčování  masa“. Je to prášek, kterým se popráší maso a vetře se do masa, nechá působit 20 min. a pak se maso okoření, jemně osolí a nemusíme se bát, že bude tvrdé. Ušetříme čas i energii. Pak se přešlo na problematiku čištění koberců. Pan Reinwald nám přečetl článek o způsobu čištění koberců, které provádějí firmy a jakými prostředky se koberce čistí. Také jsme byli upozorněni na rizika, spojená s těmito úkony - zavlhlé parkety, nedostatečně odsátý čisticí prostředek a podobně. Velmi praktické čištění a oživení barev koberců  obstará ocet, který přidáme do vody. Provádí se také impregnace povlaků sedaček po vyčištění, ale s tím nejsou moc dobré zkušenosti. 



Recepty

Pak jsme se přesunuli na oblíbené téma receptů, opět některé uvedu: Rozpíčky podle Káji Maříka: 10 dkg tuku, přidáme jeden až dva žloutky, dobře rozetřeme s trochou soli. Přisypeme mouku 30 - 40 dkg pšeničné mouky hladké, přidáme připravený kvásek a necháme vykynout. Kvásek uděláme z mléka, dvě lžiček  cukru a 2 dkg droždí.  Po vykynutí tužší těsto na vále rozválíme na placku a rozkrojíme na 8 stejných dílů, nebo uděláme menší kolečka tvořítky. Na polovinu placky namažeme povidla, okraje necháme volné, druhou volnou polovinu namažeme rozšlehaným vajíčkem a pak přeložíme, okraje přitlačíme k sobě.  Na máslem vymazaném plechu ponecháme asi čtvrt hodiny kynout. Placky na povrchu potřeme vajíčkem a dáme do horké trouby  na 10 min., poté teplotu snížíme a pečeme do růžova. Do povidel je dobré zamíchat dvě polévkové lžíce pudinku, který  náplň zahustí, takže po zakousnutí náplň   nevytéká ven. 


Ještě jeden recept, který nám byl doporučen a zvládnou jej i nevidomé hospodyňky. Placičky z ovesných vloček nemletých: 50 gramů rozpuštěného másla nebo hery, 2 dcl ovesných vloček, t. j. asi 60 gramů,  1,5 dcl mletého cukru, 1 vejce, 1 polévková lžíce hladké mouky, kávová lžička prášku do pečiva. Postup: Teplé rozpuštěné máslo nalijeme na ovesné vločky, zamícháme s cukrem, lehce rozšlehaným vejcem a moukou, do které jsme zamíchali prášek do pečiva. Na plech si položíme pečicí papír, na něj  pokládáme malé kopečky hmoty, nabíráme kávovou lžičkou, klademe daleko od sebe. Nejlépe je dát jen 3 kopečky vedle sebe, v troubě se rozpečou na placky.  Pečeme ve vyhřáté troubě, pozor, pečení je velmi rychlé. Sundáváme je nejlépe širší lopatkou. Na konec ocukrujeme. 

  
Aby se grilované maso nelepilo 

Maso, a nejčastěji to bývá rybí, se přichytí na rozpálenou mřížku grilu a potom se velmi špatně obrací. Proto, když roztáhneme gril, rošt odložíme stranou. Potřeme jej slabou vrstvou oleje a vyskládáme na něj maso. 
Teprve když je v ohništi žár, položíme nad něj maso na roštu. Zaručeně se nepřichytí a bude se i lépe obracet. 


  
Aby se vajíčka nerozbila 

Vejce se dnes nejčastěji prodávají v papírových krabičkách. Jestliže je ale některé naprasklé a přilepené, nejde bez rozbití prakticky vyjmout. 
Pomůže, pokud obal zvenčí navlhčíme. Skořápka se oddělí a vejce nepoškodíme. 


  
Aby sýr nevytékal

Aby sýr při smažení nevytékal a byl krásně křupavý, obalíme ho hned raději dvakrát a před smažením necháme ještě půl hodiny v mrazáku.

 

  
Aromatické fondue 

Masové fondue bude obzvlášť aromatické, budeme-li ho potírat kořeněným olejem. Ten připravíme tak, že do oleje vložíme koření a bylinky (tymián, majoránku a bobkový list) a necháme dva týdny rozležet. Před použitím koření scedíme. 

  
Banán vždy jako dezert 

Po ostrém a kořeněném jídle je vhodné servírovat jako dezert banán. 
Ten dokáže vyrovnat ostrou chuť jídla a neutralizuje. Pálení v ústech po něm okamžitě přejde. 


  
Bylinky musejí počkat 

Bylinky do pokrmů nadrobno pokrájíme teprve krátce před dokončením, aby neztratily své aroma. Do omáčky je přidáváme, až ji rozmícháme, zahustíme a povaříme. 

  
Citron dokáže zázraky 

Nejen oloupaná jablka, hrušky nebo banány neztratí barvu, když je zakapeme citronovou šťávou, ale i žampiony a květák, pokud do vody, ve které se vaří, přidáme trochu citronové šťávy. 


  
Co s vybouleným dortem 

Pokud nemá upečený dort pěkný rovný povrch, překlopíme jej ještě ve formě, když je teplý, na vál. Dort se vyrovná a po 15 minutách můžeme začít se zdobením. 

  
Čerstvé žampiony
 
Čerstvé žampiony můžeme naložit na 1-2 dny do okurkového nálevu. Získají pikantní chuť a skvěle pak doplní saláty. 


  
Česnek nevyschne 

Česnek nám nevyschne a dá se dobře loupat, když ho doma rozebereme na jednotlivé stroužky, uložíme do sklenice se šroubovacím uzávěrem a vložíme do lednice. Lednice nechytí pach česneku a my si bereme potřebné množství. 
  

         
Jak na pár kapek z citronu

Pokud potřebujeme na dochucení jídel jen pár kapek citronu, nemusíme jej překrajovat. Uděláme jen malý otvor párátkem a vymačkáme požadované množství. Plod pak nevysychá, neplesniví a může se použít i za několik dní. 

  
Jak na poslední kapku oleje 

Chceme-li dostat z lahve poslední kapku oleje, stačí lahev na chvilku ponořit do horké vody a potom nechat vykapat. 


  
Jak na připálenou omáčku 

Připálenou omáčku nebo zapraženou polévku ihned přelijeme do jiné nádoby. Můžeme ji napravit povařením s chlebovou kůrkou. 


  

Jak na silný a čirý vývar 

Kosti, maso nebo odřezky vkládáme vždy do studené a dostatečně osolené vody, dojde v lepšímu vyvaření chuťových a výživných látek. 
Vývar vaříme velmi zvolna, tak aby od spodu hrnce probublávaly jen malé bublinky. Silný, klokotavý var nám vývar zakalí. Pokud se na začátku varu vytvoří na vývaru šedohnědá pěna, lžící ji posbíráme, při dalším vaření by se nám rozpadla na drobounké kousky a vývar zakalila. Chceme-li zesílit vývar, přidáme maso nasekané na drobné kousky. Při scezování vývaru používáme husté sítko. Pokud chceme mít zcela čistý bujón, použijeme pro cezení husté plátýnko a ještě předtím posbíráme naběračkou vyvařený tuk. Tuk z vývaru nejlépe stáhneme po zchlazení. 

Jak na smažené sladkosti 

Hrnec na smažení by měl být co nejvyšší, aby z něj neprskal horký olej. Pečivo vkládáme po částech a to tak, aby plavalo v jedné vrstvě. Po usmažení každé porce odstraníme z hrnce zbytky těsta, jinak tuk hořkne, nebo se kousky lepí na další pečivo. 


  
Jak na zelí 

Hlávku zelí nejrychleji očistíme, když ji rozřežeme na čtvrtky a z každé pak jedním podélným řezem odstraníme košťál. Potom už zelí snadno nakrájíme. Jarní zelí je jemnějším "bratrem" bílého, mnohem rychleji se uvaří a je také lépe stravitelné. 


  
Jak poznáme zralý ananas 

Zralý ananas poznáme podle listu - když jej utrhneme snadno, plod je zralý a sladce voní. Tmavě měkké skvrny znamenají, že plod je otlučený. 

 

  
Jak rychle nastrouhat brambory 

Mnohé z nás odradí od touhy po bramboráku pracné strouhání brambor. 
Pomoci si můžeme tak, že brambory umeleme na masovém strojku nebo na mlýnku na strouhanku. 


  
Jak si usnadnit přípravu dresinků 

Všechny ingredience dáme do malé skleničky s uzávěrem (od křenu, dětské přesnídávky...). Skleničku uzavřeme, vše protřepeme jako v šejkru a suroviny jsou v pohodě spojené a navíc nespotřebované množství můžete uchovat v ledničce na další porci zeleniny. 


  
Jak uchovat mango 

Aby si mango uchovalo svou chuť a vůni, skladujeme je na chladném místě (ne v chladničce) odděleně od ostatních potravin. Oloupeme škrabkou a na úhledné plátky nejlépe nakrájíme malým ostrým nožíkem. 


  
Dlouho vláčný perník 

Chceme-li mít perník vláčný po dlouhou dobu, připravíme perníkové těsto namísto z vody ze studeného neslazeného čaje. 


  
Domácí chléb 

Pro úspěšné upečení chleba není rozhodující přesné dodržování množství uvedených surovin uvedených v receptu. Nedá se totiž přesně stanovit, protože různé druhy mouky se chovají odlišně. Chceme-li dosáhnout žádoucí konzistence těsta, musíme například přidat více tekutiny nebo mouky. 
Chléb získá pěkný lesklý povrch, když bochník bezprostředně po upečení potřeme studenou vodou. 


  
Flambování 

K flambování by měl být používaný alkohol ohřátý. Dosáhneme toho tak, že alkohol vlijeme do předehřáté naběračky, zapálíme a okamžitě jím flambovaný pokrm zalijeme. Alkohol můžeme také dát přímo na pánev, krátce ohřát a pak zapálit. 


  
Formování noků 

Těsto na noky nejprve vyválíme do válečků silných asi jako prst a pak je nakrájíme na kousky o délce přibližně dvou centimetrů. Jednotlivé kousky těsta lehkým tlakem prstů převalíme přes zadní stranu vidličky a získáme tak hezkou formu noků. 


  
Hořké artyčoky 

Nepříjemnou hořkou chuť získají artyčoky pouze tehdy, připravujeme-li je nespávně. Při čištění musíme stonek dole vylomit, nikoliv seříznout. S ním se totiž vytáhnou i vlákna, která způsobují hořkost zeleniny. 


  
Chuť třeného těsta 

Opět jinou chuť získá třené těsto, pakliže do něj vmícháme 1-2 lžičky koňaku. Nejenom to, likér propůjčí těstu také pěknou barvu. 


  
Chutný hlávkový salát 

Čerstvý hlávkový salát z vlastní zahrádky stěží něco nahradí. Ale i kupovanému lze dodat původní svěžest a křupavost, když ho nepřipravíte hned, ale dáte alespoň na 10 minut do chladničky. U štěrbáku hrozí zase hořká chuť. Té se zbavíme ponořením na 10 minut do vlažné vody. 


  
Chutný slepičí vývar 

Slepičí vývar získá vynikající chuť, pokud v něm povaříme červenou feferonku. 

  
Jak na houby 

Houby nemodrají, když je nakrájíme nad vařící vodou a ihned je horké vhazujeme do vody. Pak je teprve dáváme do omáčky nebo polévky. 


  
Jak na kečup v láhvi 

Pokud nemůžeme dostat kečup z láhve ani třepáním či klepáním, stačí, když do ní zastrčíme až ke dnu brčko. Tím se do láhve dostane vzduch a kečup vyteče.